Lastnosti betonskih izdelkov

Betonski izdelki in naravno okolje

Trend urejanja zunanjih površin gre v smeri združitve sodobnega dizajna in okoljevarstvenega učinka vgrajenih elementov.

Na tem mestu bi izpostavili predvsem slednje: skrb za naravo in naravno okolje, ta nas združuje vse, ne glede na stil in individualnost, ki pripada posamezniku.

V podjetju Tlakovci Podlesnik smo tudi v tej smeri naredili korak. Gre za poseben izdelek, ki smo ga v sodelovanju s Cinkarno Celje razvili, dovršili in proizvedli za trg. Gre za fotoaktivne tlakovce (Titan Tlakovci Podlesnik), ki pomagajo očistiti zrak, katerega dihamo. Delujejo na osnovi fotokatalize. Fotokataliza je naravni pojav, pri katerem snov, ki se imenuje fotokatalizator, ob vplivu svetlobe spreminja hitrost kemijske reakcije. S pomočjo svetlobne energije fotokatalizatorji povzročajo nastanek reagentov, ki razkrojijo organske in anorganske snovi v atmosferi ali na površini izdelka (v tem primeru tlakovca). Temelj postopka je fotokatalitični učinek, ki pod vplivom dnevne svetlobe zaradi sprožene fotokatalitične reakcije zdravju škodljive dušikove okside (NOx) pretvarja v nestrupeni nitratni ion (NO3-).

V sončnem vremenu  lahko fotoaktivni tlakovci (na področju kjer so položeni) iz zraka odstranijo do 90 odstotkov dušikovih oksidov in škodljivih organskih spojin, kot so različni aldehidi, rakotvorni benzen in druge aromatske spojine v izpušnih plinih avtomobilov, ter nevarne spojine smoga. V slabem vremenu, ko sonce ne sije neposredno in je UV-sevanje majhno, pa se lahko odstrani do 70 odstotkov škodljivih snovi. Fotokatalitični učinek je ob prisotnosti UV-sevanja trajen proces, saj se katalizator s časom ne porablja oziroma troši.

Raziskave in meritve aktivnosti betonskih izdelkov so pokazale da fotoaktivna površina, ki vsebuje UF TiO2 lahko v povprečju razgrajuje 5 do 7 mg NOx/m2/h. Ob optimalnih pogojih so lahko te vrednosti še nekoliko višje. Za naše izračune smo privzeli srednjo vrednost in sicer 6 mg NOx/m2/h. Ob upoštevanju, da je povprečna letna sončna osvetljenost v Sloveniji 2000 ur, se da izračunati, da vsak m2 vgrajene fotoaktivne površine na leto razgradi 12 g NOx. Poudariti je potrebno, da fotokataliza deluje podnevi tudi ko ni direktnega sonca, vendar je pri direktno izpostavljenosti sončnim žarkom učinkovitost najvišja.  Iz raziskav in meritev lahko ugotovimo, da pri individualnih hišah vgradnja tlakovcev na parkirnih in drugih površinah v bistvu očisti takšno količino NOx, ki jih ob povprečni uporabi proizvede en osebni avto. Po drugi strani pa lahko rečemo, da bi trgovska središča z uporabo fotoaktivnih tlakovcev za svoje parkirne površine, očistila vse NOx, ki nastanejo medtem ko stranke pridejo nakupovati v centre s svojimi osebnimi avtomobili (raziskave in meritve so bile izvedene s strani strokovnjekov podjetja Cinkarna Celje.

Tehnologijo lahko v podjetju Tlakovci Podlesnik vgradimo v katerikoli tlakovec, videz in stil izdelka se s tem ne spremenita.

 • Betonski izdelki in naravno okolje

  Betonski izdelki in naravno okolje

  Trend urejanja zunanjih površin gre v smeri združitve sodobnega dizajna in okoljevarstvenega učinka vgrajenih elementov.

  preberi >

 • Linija Prestige - predstavitev

  Linija Prestige - predstavitev

  Izdelki iz linije Prestige so najprestižnejši v ponudbi betonskih izdelkov podjetja. Lahko bi rekli, da predstavljajo umetnost v izdelavi betonskih elementov.

  preberi >

 • Ureditev okolja z betonskimi izdelki v stilu »Antika«

  Ponudba naših betonskih izdelkov za ureditev okolice našega doma je velika in pestra, tako lahko izbiramo med različnimi stili.

  preberi >

Tlakovci Podlesnik d.o.o.

Dupleška cesta 316, 2000 Maribor

Telefon: 02 450 38 60
Mobitel: 051 651 101
Fax: 02 450 38 70
Elektronska pošta: info@tlakovec.si

Razstavni prostor Graz

Lastenstrasse 9, 8020 Graz

Betonarna MB

Puhova ulica 11, 2000 Maribor
Telefon: 02 471 19 55
Mobitel: 051 301 394  

Betonarna MB

Puhova ulica 11, 2000 Maribor
Telefon: 02 471 19 55
Mobitel: 051 301 394  

Betonarna Hoče

Miklavška cesta 72, 2311 Spodnje Hoče

Gramoznica Kidričevo

Telefon: 02 471 19 55
Mobitel: 051 301 394