Mestna jedra

Mestna jedra naj bodo urejena zdravju prijazno s slovenskimi proizvodi.

Trend urejanja zunanjih površin gre predvsem v smeri združitve sodobnega dizajna in okoljevarstvenega učinka vgrajenih elementov. Pri dizajnu urejanja okolja so seveda možnosti skoraj neskončne, pri betonskih izdelkih lahko izbiramo med različnimi stili (Linija Prestige, Linija Antik, Linija Klasik, Linija Intakt …). Predvsem za javne površine priporočamo večje dimenzije betonskih tlakovcev, na primer 100/50/8 cm, ki mestne poti in promenade opremijo ne le funkcionalno temveč tudi stilsko elegantno in posebno.

 

Skrb za okolje in naše zdravje, pa nas združuje vse, ne glede na stil, ki ga imamo ali izberemo. V podjetju Tlakovci Podlesnik smo v sodelovanju s strokovnjaki iz Cinkarne Celje tudi v tej smeri naredili velik korak.

Govorimo o fotoaktivnih betonskih izdelkih, s t.i. pojavom fotokatalize, pri katerem snov, ki se imenuje fotokatalizator, ob vplivu svetlobe spreminja hitrost kemijske reakcije. S pomočjo svetlobne energije fotokatalizatorji povzročajo nastanek reagentov, ki razkrojijo organske in anorganske snovi v atmosferi ali na površini izdelka (v tem primeru tlakovca). Temelj postopka je fotokatalitični učinek, ki pod vplivom dnevne svetlobe zaradi sprožene fotokatalitične reakcije zdravju škodljive dušikove okside (NOx) pretvarja v nestrupeni nitratni ion (NO3-). V sončnem vremenu se lahko s fotokatalizo iz zraka odstrani do 90 odstotkov dušikovih oksidov in škodljivih organskih spojin, kot so različni aldehidi, rakotvorni benzen in druge aromatske spojine v izpušnih plinih avtomobilov, ter nevarne spojine smoga. V slabem vremenu, ko sonce ne sije neposredno in je UV-sevanje majhno, pa se lahko odstrani do 70 odstotkov škodljivih snovi. Fotokatalitični učinek je ob prisotnosti UV-sevanja trajen proces, saj se katalizator s časom ne porablja oziroma troši. V podjetju Tlakovci Podlesnik lahko opisano tehnologijo uporabimo pri vseh vrstah betonskih tlakovcev ne glede na barvo, dimenzijo ali vrsto obdelave. Strokovnjaki vidijo v polaganju tlakovca z aktivnim fotokatalitičnim delovanjem smiselno dopolnitev že vpeljanih ukrepov za zniževanje visokih ravni koncentracije dušikovih oksidov v zraku, predvsem v mestnih jedrih.

 

Na tem mestu je potrebno omeniti in pohvaliti Mestno Občino Maribor, ki je takšne betonske elemente (Titan Tlakovci Podlesnik) vgradila v mestnem jedru. Z njimi je opremila mestno ulico Kneza Koclja ter tudi krožišče na Titovi cesti, kjer je Fontana izdelana iz fotoaktivnih elementov.  S tem so pristojni naredili korak v dobro meščanov, saj »mestni« zrak dihamo vsi in z ukrepi kot je ta, so dokazali da je skrb za zrak, okolje in naš boljši jutri pomembna.

 

Raziskave in meritve aktivnosti betonskih izdelkov (izvedene s strani Cinkarne Celje) so pokazale, da fotoaktivna površina, ki vsebuje UF TiO2 (izdelki Titan Tlakovci Podlesnik) lahko v povprečju razgrajuje 5 do 7 mg NOx/m2/h. Ob optimalnih pogojih so lahko te vrednosti še nekoliko višje. Za naše izračune smo privzeli srednjo vrednost in sicer 6 mg NOx/m2/h. Ob upoštevanju, da je povprečna letna sončna osvetljenost v Sloveniji 2000 ur, se da izračunati, da vsak m2 vgrajene fotoaktivne površine na leto razgradi 12 g NOx. Poudariti je potrebno, da fotokataliza deluje podnevi tudi ko ni direktnega sonca, vendar je pri direktno izpostavljenosti sončnim žarkom učinkovitost najvišja. Iz raziskav in meritev lahko ugotovimo, da pri individualnih hišah vgradnja tlakovcev na parkirnih in drugih površinah v bistvu očisti takšno količino NOx, ki jih ob povprečni uporabi proizvede en osebni avto. Po drugi strani pa lahko rečemo, da bi trgovska središča z uporabo fotoaktivnih tlakovcev za svoje parkirne površine, očistila vse NOx, ki nastanejo medtem ko stranke pridejo nakupovati v centre s svojimi osebnimi avtomobili.

 

Prvoten namen ureditve mestnih jeder je sicer doseganje čim večje funkcionalnosti površin, ki jih dnevno uporabljamo, z izdelki podjetja Tlakovci Podlesnik lahko tem površinam dodamo še pozitiven vpliv na naravno okolje in zdravje ljudi, ki v njem bivamo.

 • Betonski izdelki in naravno okolje

  Betonski izdelki in naravno okolje

  Trend urejanja zunanjih površin gre v smeri združitve sodobnega dizajna in okoljevarstvenega učinka vgrajenih elementov.

  preberi >

 • Linija Prestige - predstavitev

  Linija Prestige - predstavitev

  Izdelki iz linije Prestige so najprestižnejši v ponudbi betonskih izdelkov podjetja. Lahko bi rekli, da predstavljajo umetnost v izdelavi betonskih elementov.

  preberi >

 • Ureditev okolja z betonskimi izdelki v stilu »Antika«

  Ponudba naših betonskih izdelkov za ureditev okolice našega doma je velika in pestra, tako lahko izbiramo med različnimi stili.

  preberi >

Tlakovci Podlesnik d.o.o.

Dupleška cesta 316, 2000 Maribor

Telefon: 02 450 38 60
Mobitel: 051 651 101
Fax: 02 450 38 70
Elektronska pošta: info@tlakovec.si

Razstavni prostor Graz

Lastenstrasse 9, 8020 Graz

Betonarna MB

Puhova ulica 11, 2000 Maribor
Telefon: 02 471 19 55
Mobitel: 051 301 394  

Betonarna MB

Puhova ulica 11, 2000 Maribor
Telefon: 02 471 19 55
Mobitel: 051 301 394  

Betonarna Hoče

Miklavška cesta 72, 2311 Spodnje Hoče

Gramoznica Kidričevo

Telefon: 02 471 19 55
Mobitel: 051 301 394