Predstavitev izdelka

Taktilna oznaka

7,86 vsebuje DDV

SKU: 00035

Za slepe in slabovidne predstavljata orientacija in samostojno gibanje v urbanem prostoru velik problem. Kot vsaka stvar na svetu ima tudi urejanje dostopnega urbanega prostora za slepe in slabovidne svoje zakonitosti in pravila. Naše betonske taktilne plošče omogoča pravilno označitev talnih vodilnih in opozorilnih poti za slepe in slabovidne skladno z veljavnim standardom.

loading

Tehnični podatki

dimenzija (š/d/g) kos/m2 kos/m kg/kos kos/paleta kg/paleta CE
VODILNA
30 x 30 x 8 cm
ca. 11,11 ca. 3,33 ca. 17 96 1640 SIST EN 1338
SIST EN 1339
OPOZORILNA
30 x 30 x 8 cm
ca. 11,11 ca. 3,33 ca. 17 96 1640 SIST EN 1338
SIST EN 1339

Opis

Kot vsaka stvar na svetu ima tudi urejanje dostopnega urbanega prostora za slepe in slabovidne svoje zakonitosti in pravila. Ta omogočajo, da sta vsaj na ravni države zagotovljena enoten pristop in s tem uporabnost za vse, ne glede na to, iz katerega dela države prihajajo*. Prav zato smo v podjetju Tlakovci Podlesnik v svoj proizvodni program vključili izdelek, zasnovan na osnovi Strokovnega priročnika »Z belo palico po mestu« (Avtorji: Andreja Albreht, Andreja Zapušek Černe, Petra Krištof, Damjan Černe) in standarda SIST 1186, ki omogoča pravilno označitev talnih vodilnih in opozorilnih poti za slepe in slabovidne.

KAKO TAKTILNA OZNAKA POMAGA SLEPEMU?* Taktilna oznaka s strukturo, ki se zelo razlikuje od strukture okoliškega tlaka, slepemu daje informacije, ki jih potrebuje za uspešno orientacijo. Na primer, ko neki uporabnik bele palice hodi po širokem trgu, prek katerega vodi rebrasta vodilna linija, lahko s palico ob drsenju po rebrih začuti smer, v katero so rebra obrnjena. Vodilna linija je oblikovana tako, da so rebra obrnjena v smeri hoje. Tako dobi informacijo, v katero smer lahko nadaljuje pot. Ko se sredi trga od glavne linije odcepi stranska pot, ga na to opozori drugačna, čepasta struktura tlaka. Ko drsi po rebrih s palico, mu čepasta struktura ustavi palico. Groba struktura je zanj znamenje, da stoji na pomembni točki, kjer se mora odločiti, v katero smer naj nadaljuje pot.

*Povzeto po strokovnem priročniku: Z belo palico po mestu.

Lastnosti

izdelan z nežnimi pastelnimi barvami
odporen na zmrzal
odporen na sol
med procesom dodan hidrofobni zatesnjevalec grad. materialov, ki vsebujejo mineralna veziva (proti cvetenju in polezenelosti betona, zaščita proti mrazu, ne ovira zračnosti in prepustnosti)

Dodatne informacije

Barva

bela

Dimenzija

30/30/8 cm, opozorilna, 30/30/8 cm, vodilna

Fotografije posameznih izdelkov pri izbiri barve ne ustrezajo dejanskemu videzu posameznega izdelka v tej barvi, saj gre za orientacijsko predstavitev barvnih možnosti. Fotografije izdelkov v katalogu in na spletni strani ter razstavljeni vzorci naših betonskih izdelkov služijo zgolj kot orientacija in obvestilo pri odločanju o izbiri betonskega izdelka ter barve. Proizvedeni izdelki enake vrste izdelani z različnimi postopki oziroma izdelani z enakimi postopki, toda ob različnem času, so lahko drugačne barve oz. lahko barvno odstopajo od prikazanih vzorcev in fotografij. Struktura in barva betonskih izdelkov lahko tako od proizvedene serije do serije, kakor tudi znotraj ene proizvodnje odstopa, kar pa je zaradi načina proizvodnje in uporabe naravnih materialov tehnično neizogibno. Te razlike ne vplivajo na uporabno vrednost izdelkov in ne morejo biti vzrok za reklamacijo.